Pätu, The Lion

M-õpet algame nüüd ja kohe

Tallinna Ülikooli HTK rahvas viib 2009. aasta sügisel läbi uut ja huvitavat kursust "M-õpe". Osalen ka sellel kursusel ning käesoleva postitusega üritan anda lühikese ülevaate mida mina m-õppe nimetuse taga näen.

Alustada tuleks vist sellest, et mida ma selle "m"-i taga näen. No ikka mobiilsust ja modernsust :)

Õppimine omakorda on minu jaoks kaasaja inimese loomulik tegevus enese arendamisel.

Kaasaja mobiilse inimese jaoks võiks olla täiesti loomulik, et ta saab enda arendamise ning uute teadmiste omandamisega tegeleda igal ajal, igas kohas ja igast positsioonist - kuhu tahes ta ka ei sattuks ;) Seega ühte pidi on m-õpe osa kaasaja inimese elustiilist.

Lisaks on kaasajal oluline osa meie tööst ja õppimisest koostöö teistega (meeskonnatöö) - ka selles osas on palju kasu mobiilsustest ja kiirest võimalusest lihtsalt meeskonna liikmetega suhelda. Seega teisest küljest on m-õpe võimalust toimida efektiivsemalt koostöös teistega enda ümber.

Algavalt kursuselt loodan saada ülevaate senistest praktikatest m-õppe rakendamisel nii formaalses haridussüsteemis kui maailmas laiemalt. Samuti oleks tore saada ülevaade m-õppe riskidest ning nende lahendustest - prooviks seda maailma avastades ikka juba teiste vigadest õppida. Samas tundub, et tegemist on suhteliselt uue teemaga kogu maailma jaoks, ning seega ootan osaliselt sellelt kursuselt ka võimalust koos avastada m-õppe võimalusi.

Oma koolis (Eesti Infotehnoloogia Kolledž) oleme jõudnud nii kaugele, et kõik meie majas loodavad loengute salvestused on mugavalt vaadatavad ja kuulatavad ka mobiilsete seadmetega (märksõnadeks on siin podcast ja vodcast). Õpihalduskeskkondade poolest on meil veel pikk tee minna aga küll me sellelegi teele ühel päeval astume.

Päris mõnusa (ja minu meelest täiesti tõese) ülevaate m-õppe olemusest on teinud Geoff Stead ja Jo Colley:

Rohkem saab nende tegemisetest ja m-õppe ressurssidest teada lehel www.m-learning.org

Kokkuvõttes soovin kõigile kursuse tegijatele ja kaasõppuritele edukat m-õppe kursust ning värviküllast sügist ;)

3 kommentaari:

priit ütles ...

Tere tulemast kursusele, Marko!

Sa mainisid oma sissekandes, et ITK on oma loengute salvestused vaadatavaks teinud ka podcastide ja vodcastide abil. On sul mõni tarkvaraline lahendus ka mobiilidele, millega neid podcaste ja vodcaste telefonis kuulata/vaadata ning ka võibolla hallata?

Jõudu kursusel!

Marko Puusaar ütles ...

Nii põhjalikuks ei ole meie tegevus veel läinud, et konkreetseid tarkvarasid kasutaks olemasolevate podcastide ja vodcastide vaatamise jaoks. Podcastid on mp3 formaadis ning vodcastid m4v formaadis. Mõlemad on kätte saadavad RSS voogudena. Mõte iseenesest on hea ning tasub uurimist. Kas kursusel käsitletakse ka selliseid tarkvarasid?

priit ütles ...

Algselt küll ei olnud me plaaninud sellistel tarkvaradel praktikas peatuda kuid nüüdseks on küll mõte selline, et peaks sisse pikkima küll. Siin muidugi kerkib esile see, et tuleks leida lahendused, mis töötaksid enamikes telefonides. Kuid kui sellised lahendused suudame leida siis pakume need ka kohe välja.

 

Sõbrad-sebrad / Friends

.pri.ee priiks!